Två utmaningar till dig som är ”NPF-pappa”

På fars dag firar vi Sveriges alla pappor. Den allra finaste presenten, tycker vi på Modigo, är en god relation till sitt barn. Det kan kräva lite extra om barnet har ADHD, autism eller annan NPF. Därför har vi satt ihop ett par utmaningar speciellt till dig som är ”NPF-pappa”. Hänger du på?

PAPPA-UTMANING 1:

Handen på hjärtat – har du koll på när det är lättast att få bra kontakt med ditt barn? I vilka situationer öppnar barnet upp sig och ni får till de bästa samtalen? Om inte, se till att skaffa dig koll! Att fylla på med kontakt, ömsesidighet och tillit är basen i alla relationer.

Tips: En bra stund för samtal brukar vara i bilen. Det är en kravlös situation när ni sitter vända från varandra. Dessutom kan ingen av er gå någonstans. Prova! En annan bra stund kan vara vid nattning. När barnet varvat ner kan många tankar och känslor komma upp. Är du närvarande då?

 

PAPPA-UTMANING 2:

Fundera: Vad hade jag för förväntningar på mitt ofödda barn? Vad drömde jag om att få dela med mitt framtida barn? Är det möjligt idag, utifrån mitt barns faktiska förutsättningar?
Kanske finns det ett gap mellan förväntan och verklighet som du kan behöva bearbeta känslomässigt – för att därefter, fullt ut, se det fantastiska barn som du faktiskt fick – precis som det är. Annars är risken att du lägger ”ribban” för ditt barn på fel nivå, vilket leder till att barnet gång på gång misslyckas och ni alla mår dåligt.

Kom ihåg: Ingen har någonsin hoppat högre bara av att höja ribban. Vart sätter du ribban för ditt barn?

Varmt lycka till i relationsskapandet med ditt barn! Skulle du behöva stöd är du välkommen att höra av dig till oss på Modigo. Här läser du mer om vår tjänst Föräldrastöd.

 

Granskad av

Tanja, leg. psykolog

Tanja har arbetat inom skola, vuxenpsykiatri, barn- och ungdomshabilitering samt för privat vårdgivare. Hon har både arbetat med behandling och utredning och hennes intresse vilar tungt i barn och ungdomar med neuropsykiatriska svårigheter och i utbildning.

Gillade du artikeln? I vårt nyhetsbrev får du fler hjälpsamma tips och uppdateringar kring neuropsykiatri. Varmt välkommen att prenumerera.

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet godkänner jag att ni hanterar mina uppgifter enligt vår personuppgiftspolicy

Tillbaka till alla artiklar