- Viktigast av allt: Man behöver inte fira julen på något speciellt sätt. Känns det jobbigt för dig eller ditt barn med stora och högljudda sammanhang, till exempel julmiddag och julklappsutdelning med hela tjocka släkten? Tacka nej! Visst kan det finnas förväntningar om att delta i olika sammanhang på julen, men de flesta brukar förstå om du förklarar varför du/ni väljer som ni gör. Och kom ihåg att du inte är ansvarig för dina släktingars känslor.
- Man behöver inte äta speciell mat bara för att det är jul – servera det du och din familj tycker om! Ersätt de hemtrillade köttbullarna med Mamma Scans köttbullar om det är mer uppskattat. Eller varför inte servera pizza eller grillat till julmiddag?
- Kanske vill ni öppna paketen direkt på morgonen – barn med diagnos har ofta svårt att vänta och denna väntan kan ge upphov till massa onödiga konflikter.
- Om ditt barn inte gillar överraskningar – håll dig till barnets önskelista (om du har möjlighet). Skippa ”utfyllnadspaket”, exempelvis strumpor, som ändå bara skapar missnöje.
- Kanske kan ditt barn få följa med och handla några av sina egna julklappar? Det skapar förutsägbarhet och bäddar för lugn när hen vet att några önskningar helt säkert ligger under granen.
- Ett annat sätt kan vara slå in julklapparna i cellofan. Då behöver man inte oroa sig över oförutsägbara överraskningar utan kan se vad julklapparna innehåller i förväg. Glädjen är lika stor och man får ändå nöjet att ta bort papper och snören.
- Julafton är en ovanlig dag – se till att skapa förutsägbarhet för ditt barn genom ett tydligt schema.
- Sist men inte minst: Håll inte fast vid orealistiska bilder av ”idealjulen” – till exempel där hela familjen sitter uppklädda i soffan i det nystädade hemmet och tindrar hela julafton. Kanske har du en tonårig som mår jättebra av att vara själv på sitt rum och spela tv-spel hela julaftons kväll. Låt det då vara så, och fira just den jul som blir bäst för er.
Från oss alla på Modigo: En riktigt god jul och gott nytt år!